Over Kiku Miru

Iedereen heeft een verhaal. Daar hoef je geen ruimtereiziger of popster voor te zijn.

KikuMiru.nl is een verzameling human interest-verhalen. Oftewel, verhalen over mensen zoals jij en ik. Deze verhalen breng ik in de vorm van podcasts. Maar het oog wil ook wat. Vandaar dat ik ze omlijst met video, fotografie en tekst.

Waarom deze podcasts?

Zet mij 24 uur in een bus met mensen en ik kom naar buiten met een boek vol verhalen. Want dat is mijn overtuiging: íedereen heeft een verhaal. Daar hoef je geen ruimtereiziger, popster of uitvinder voor te zijn.

Iedereen heeft bijvoorbeeld wel iets wat hem of haar drijft. Van het kopen van een hamster tot het aangaan van een relatie. Waar komt die drijfveer vandaan? En wat heeft iemand door die drijfveer beleefd? Maar een verhaal kan ook gaan over iets wat (onverwachts) gebeurde en wat dit betekende voor iemand.

Door hierop in te zoomen, komen vaak wel de verhalen. Verhalen die inspireren, verbazen, ontroeren, of je lachspieren kietelen. Verhalen die misschien heel klein zijn, maar soms te maken hebben met de grotere thema’s des leven. Verhalen die wat mij betreft de moeite waard zijn om te vertellen.

En dat gebeurt op KikuMiru.nl.

De naam

Kiku is Japans voor luisteren, Miru voor zien.
Woorden die passen bij wat ik maak:
multimediaal omlijste podcasts.

Daarnaast zijn het woorden die positief qua
klank zijn en ‘lekker bekken’. Extra bonus, dus.

Kiku is Japans voor luisteren, Miru voor zien.
Woorden die passen bij wat ik maak:
multimediaal omlijste podcasts.

Daarnaast zijn het woorden die positief qua
klank zijn en ‘lekker bekken’. Extra bonus, dus.

Maar waarom Japanse woorden voor een Nederlandse podcast? Heel simpel: omdat ik in het Nederlands (of Engels) geen betere optie kon vinden. Daarnaast had ik in 2019 het geluk om naar Japan te gaan. In mijn eentje, een maand lang. Mijn meest indrukwekkende reis ooit waarbij stilstaan, luisteren en kijken toch wel mijn hoofdactiviteiten waren. Veel meer dan tijdens eerdere reizen.

(En hierdoor blijkt voor mij niet het dynamische Tokyo het meest imposant, maar dat kleine plattelandsdorpje in the middle of nowhere: Ohara. Een dorpje waar ik zeker een uur lang helemaal in mijn eentje bij een waterval heb gezeten. Een kleine gebeurtenis met grote waarde – voor mij.)

Het logo

聞く

Het Japanse teken van ‘kiku’ 聞く.
Een teken dat mijn fantasie prikkelde.

Wat als je dat teken uit elkaar haalt en alle losse stukjes op z’n kop zet, kantelt, binnenstebuiten keert, enzovoorts? Dan krijg je, zo liet mijn vormgever zien, een soort abstract straatbeeld. Alleen was er te weinig groen om het echt een gezellige straat te vinden.

Dus heeft hij het tweede deel van het teken voor ‘miru’ (見る) erbij geplakt, ook weer met de nodige aanpassingen. Die “boom” maakte het af.

見る

Een straat symboliseert voor mij de maatschappij. Perfect dus voor een podcast waarbij verhalen van mensen zoals jij en ik centraal staan.

De maker

Ik ben Martine van der Linden (1984). Schrijvend journalist sinds 2007 die door de jaren heen een groeiende interesse heeft gekregen voor podcasts. Ik luister én maak ze graag.

Het beoefenen van een creatief vak levert mij voortdurend nieuwe ideeën op. Ideeën voor wat voor verhalen ik graag wil maken en hóe ik ze wil maken. Uit die ideeën is KikuMiru.nl gegroeid.